Resipi : Cream Caramel Pudding

Okay ni dessert for second day puasa. Saya berbuka dkt umah my cousin, Enn dkt gombak, umah Acik saya la tu.. Hehe semua ade kat umah except Nirah. Fyi, anak Acik semua girls so semalam sgt meriah and sgt havoc sampai sakit perut menahan gelak dek perangai masing2, dari prepare nak berbuka sampailah abis terawih. ahahahaha... I love you all laaahh! :)

So lets get back to the recipe, nak dessert yg simple and kalau bole nak yg less than 5 ingredients je. Hihi so here goes...

Bahan - bahan :
2 senduk gula
5 biji telur
Setgh tin susu pekat
Setgh tin air (sama sukatan dgn susu)

Cara-cara :
1. Masukkan gula dlm periuk and on api, ni utk buat gula hangus. Make sure gula tu tak pekat and tak cair sgt. Sbb kalau pekat sgt nanti keras bila letak dlm bekas and if cair sgt nanti mixture telur akan bercampur dgn gula hangus.



2. Dalam bekas lain pukul telur sampai kembang.



3. Pastu masukkan susu, pukul sekejap then masukkan air.



4. Prepare steamer, sampai air boiling.

5. Gula hangus td masukkan dalam bekas, pastu masukkan mixture telur atas gula hangus.



6. Masukkan dlm steamer and kukus dlm 30 - 40 minutes. Agak2 centre of the pudding dh tak goyang2, bole la angkat.




Dah siap... Taraaaa! :)




Selamat mencuba! ;)

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Instagram

Follow Us